zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VRIJE GANG HUISARTSENPRAKTIJK DE

De Vrije Gang 2/A
9781NS, BEDUM
Telefoon: 050-3012276
meer info >>
6.2Km

WARFFUM HUISARTSENPRAKTIJK

Oosterstraat 12
9989AD, WARFFUM
Telefoon: 0595-422490
meer info >>
7.4Km

MUURLING H H

Grachtstraat 8
9991BA, MIDDELSTUM
Telefoon: 0595-551519
meer info >>
8.0Km

HUISARTSEN BEIJUM

Emingaheerd 10
9736GA, GRONINGEN
Telefoon: 050-5415200
meer info >>
10.2Km

POST J

Rietveldlaan 34
9731MH, GRONINGEN
Telefoon: 050-5417115
meer info >>
10.5Km


Informatie over Rugpijn (onderrug)

Inhoud

Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onder in de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen. Lage rugpijn komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is.

Oorzaken

De onderliggende oorzaken van rugpijn onderrug kunnen complex en niet altijd duidelijk zichtbaar zijn. Bij het bepalen van de oorzaak van rugpijn onderrug zijn twee factoren die de arts helpen bij het stellen van de juiste diagnose:

  • Het type van rugpijn onderrug: hoe voelt de rugpijn aan? wat maakt het beter of slechter? wanneer doet het zich voor?
  • Het gebied van pijn distributie: waar wordt de pijn gevoeld? beperkt het zich tot de onderrug? is de begeleidende pijn in de benen erger dan de rugpijn onderrug? of straalt de rugpijn naar elders in het lichaam?

Wanneer naar de huisarts?

Pijn in de onderrug is erg vervelend en kan heel hevig zijn, maar ook dan heeft het meestal geen ernstige oorzaak. Daardoor gaat het ook meestal na verloop van tijd vanzelf weer over. Het kan een paar dagen duren of enkele weken, maar daarna kun je weer zonder pijn bewegen. Als je je toch zorgen maakt kun je natuurlijk langs de huisarts gaan. Dat geldt ook als de onderrugklachten langer dan zes weken duren, of als de pijn ondraaglijk is. Ook als de pijn uitstraalt naar een been of voet met een tintelend, doof, branderig of pijnlijk gevoel in je voeten of benen of bij krachtsverlies in je voeten of benen kun je beter even bij de huisarts langsgaan.

Adviezen voor lage rugpijn

Let op uw houding en bewegingen:

  • Kunt u door de pijn geen goede houding vinden? Probeer dan op uw rug te liggen met een paar kussens onder uw knieën of op uw zij met half opgetrokken benen.
  • Om uit bed te komen gaat u eerst op uw zij liggen. Steek dan uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen zijwaarts omhoog. Om te gaan liggen, maakt u dezelfde bewegingen in omgekeerde richting.
  • Neem een rechte stoel om te zitten, liefst met armleuningen, zodat u makkelijker kunt opstaan. Probeer te zitten met rechte rug en ingetrokken buik. Zet bij het opstaan uw handen op de leuningen en schuif naar het puntje van uw stoel. Zet één voet vlak onder de stoel en de andere voet wat naar voren. Probeer met gestrekte rug op te staan.
  • Gebruik een draaistoel als u achter een bureau zit, zodat u met stoel en al kunt omdraaien als u iets achter u wilt pakken of wanneer u wilt opstaan.
    Als u iets moet optillen, buig dan door uw knieën en til met rechte rug. Houd het voorwerp dat u optilt dicht bij uw lichaam (niet met vooruitgestrekte armen tillen).
  • Til niet te veel tegelijk en draag geen zware dingen over grote afstanden, maar maak tussenstops.
  • Voorkom gelijktijdig draaien en buigen van de rug. Als u zit en iets wilt oprapen dat naast of achter u ligt, sta dan eerst op, draai om en buig door uw knieën. Als u uit de auto stapt, zorg dan dat u tegelijkertijd uw lichaam en benen een kwartslag draait. Zet uw voeten op de grond en zoek met uw handen steun voordat u gaat staan.